Φροντίδα Παπουτσιών

 

Τύποι του δέρματος και οι μέθοδοι της φροντίδας τους

Σύμφωνα με την ορολογία υποδημάτων, σαν δέρμα ονομάζουμε το δέρμα των ζώων όπως: αγελάδα, πρόβατο, κατσίκα, η οποία διατηρεί την δομή των ινών κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Το υλικό που ορίζεται με αυτό το τρόπο είναι το παλαιότερο στην ιστορία της μόδας, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή υποδημάτων. Οι μοναδικές ιδιότητες του δέρματος, όπως αναπνοή, μετάδοση υδρατμών, συγκέντρωση την υγρασία, αντοχή σε σχίσιμο, τέντωμα και επιστροφή στην αρχική του μορφή είναι λόγος που σήμερα είναι το πιο δημοφιλές και το πιο αξιόλογο υλικό στη βιομηχανία υποδημάτων.

Το δέρμα είναι τόσο εύκαμπτο υλικό που με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές του μαυρίσματος και της επικάλυψης του. Στην ταξινόμηση του δέρματος από αυτήν την άποψη διακρίνουμε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα είδη της. Στις συμβουλές μας θα θέλαμε να σας παρουσιάζουμε μερικά από τα βασικά είδη, έτσι ώστε να τους επιλέξετε την κατάλληλη φροντίδα, και να διατηρήσουν τα τυπικά χαρακτηριστικά τους και την αρχική τους εμφάνιση.

 

Λείο δέρμα

Τα λεία δέρματα αντιμετωπίζονται από το λεγόμενο εξωτερικό μέρος, την πλευρά σιτηρών. Υφή του δέρματος μπορεί να είναι απολύτως ομαλή, με κόκκους, με δομή, μπορεί να είναι λαμπερό ή θαμπό. Δυστυχώς, το δέρμα δεν είναι υλικό, υπερανθεκτικό σε εξωτερικούς παράγοντες και εύκολα περνάει το νερό. Γι’αυτό, είναι καλό να αυξήσουμε την αντοχή με την χρήση ειδικών κρεμών. Κατά τη διάρκεια της βροχής η φθορά είναι επίσης γρήγορη στα δερμάτινα πέλματα. Βρεγμένα παπούτσια θα πρέπει πρώτα να στεγνώσουν πολύ καλά. Μετά το στέγνωμα, είναι αναγκαίο να εμποτίσετε τα παπούτσια και στην συνέχεια να καλύψετε το ανώτερο στρώμα με κατάλληλο βερνίκι παπουτσιών. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η χρήση των καλαποδιών κατά την διάρκεια του στεγνώματος ώστε να αποφύγουμε την παραμόρφωση των παπουτσιών. Όταν χρησιμοποιήσετε την κρέμα με την κατάλληλη απόχρωση στο πάνω μέρος του παπουτσιού στην συνέχεια καλό είναι να γυαλιστεί με μαλακό πανάκι προκειμένου να λάμψει.
 

Nubuck και σουέτ

Nubuck και σουέτ είναι δέρματα κοκκώδη. Στο nubuck η εξωτερική μεριά χαρακτηρίζεται από μικρές, μαλακές, βελούδινες ίνες που μοιάζουν με ροδάκινο. Σουέτ από την άλλη πλευρά, στην εσωτερική μεριά έχει μαλακές και ελαστικές ίνες που αναφέρονται κοινώς ως «σουέτ". Για αυτόν τον τύπο του δέρματος, σας προτείνουμε ειδικές ελαστικές βούρτσες ή βούρτσες από τρίχες ή μαλακό σύρμα, τα οποία καθαρίζουν απόλυτα και αποτρέπουν τη συλλογή της βρομιάς. Εξίσου σημαντικός είναι εμποτισμός. Στην αγορά, μπορείτε να αγοράσετε μια σειρά από σπρέι για τυπική φροντίδα, καθώς και εκείνα που προστατεύουν από διαρροή νερού.
 

Λουστρίνι

Λουστρίνι είναι δέρμα ή συνθετικό υλικό που έχει ειδική επίστρωση βερνικιού. Τέτοια υλικά μπορεί είναι ομαλή, ανάγλυφα, ζαρωμένα, με μια μεταλλική γυαλάδα ή με στρώση βερνικιού. Σε αυτόν τον τύπο δέρματος είναι πολύ σημαντικά τα προϊόντα φροντίδας που διατηρούν την ευκαμψία των παπουτσιών. Λουστρίνι σας προτείνουμε να καθαρίζετε με ένα υγρό πανί. Δεν προτείνουμε τον εμποτισμό, καθώς αυτό θα μπορούσε να μειώσει την επίδραση του χρώματος και λάμψης. Για τη φροντίδα σας προτείνουμε ειδικές κρέμες για δέρματα λουστρίνι και καθαρό πανάκι.

 

Δέρματα Nappa και Brush

Είναι δέρματα που επεξεργάζονται από την εξωτερική τους πλευρά. Κατά τη διαδικασία της τεχνικής παραγωγής τους εφαρμόζεται τεχνική βουρτσίσματος για την εμφάνιση επιφάνειας υψηλής στιλπνότητας. Δέρμα αυτού του τύπου είναι λείο και εξαιρετικά μαλακό. Λόγω της λεπτή δομή τους, απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα με την ίδια τεχνική όπως και στην περίπτωση του λείου δέρματος. Θα πρέπει,
ωστόσο, σε τέτοια υποδήματα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθαρίζοντας και εμποτίζοντας τα τακτικά.

 

Συνθετικά υλικά

Αυτό το είδος των υλικών είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που μιμούνται φυσικά δέρματα ή που αποτελούνται από υφές εντελώς νέες και φανταχτερές. Στην περίπτωση αυτού του τύπου υποδήματος το βερνίκι δεν εκπληρώσει το ρόλο της, και η πιο απλή τεχνική φροντίδας είναι μαλακό, υγρό σφουγγάρι με λίγο ήπιο υγρό καθαρισμού.
 

Υφάσματα

Υπάρχουν διαφορετικές υφαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο όχι μόνο για παραγωγή ρούχων αλλά και παπουτσιών, χρησιμοποιούνται για καλοκαιρινά υποδήματα, συνήθως για το σπίτι, αλλά πρόσφατα βρέθηκαν και στα παπούτσια βραδινά και καθημερινά. Για τη φροντίδα των εν λόγω παπουτσιών, σας προτείνουμε το βούρτσισμα όταν είναι στεγνά και την προστασία με ειδικά σπρέι. Σας προτείνουμε μεταξύ άλλων σπρέι αφρού που καθαρίζει και αναζωογονεί τα χρώματα. Σημαντική σημείωση: Παπούτσια υφασμάτινα δεν πλένονται στο πλυντήριο! Άλλες γενικές αρχές αυτών των παπουτσιών αφορούν την συχνή αλλαγή τους, ειδικά κατά τη διάρκεια του βροχερού καιρού. Μετά την αφαίρεση των παπουτσιών, θα πρέπει να τοποθετήσετε σε αυτά το κατάλληλο μέγεθος καλαπόδια, για την πρόληψη της παραμόρφωσης των παπουτσιών. Μια άλλη βασική αρχή είναι να χρησιμοποιήσετε το κόκκαλο κατά την χρήση τους. Επιπλέον, μια δερμάτινη σόλα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικά γρήγορη τριβή.